Preskočiť na hlavný obsah

INDONÉZIA JE KAJNŠMENTKE


LÁSKA IDE CEZ ŽALÚDOK





To, čo znamená chlieb pre Slovensko, to znamená ryža pre Indonéziu. Chlieb náš každodenný by som v Indonézii vedela zameniť za ryža naša každodenná. Ryža sa tu konzumuje preto tak často, pretože je to najlacnejšia potravina na prípravu jedla. Plus k ryži by som ešte pridala čili. Všetko, čo bude nižšie spomenuté, bolo, je a bude veľmi pikantné. A to doslovne. Ten hrejivý pocit po prehltnutí indonézskeho jedla by sa dal porovnať s pocitom po domácej 52%, ale je ešte asi 5 krát intenzívnejší. Je to len pre silné žalúdky. Dôkaz toho, že ryžu vážne zbožňujú je aj tento obrázok, ktorý názorne zobrazuje, že ryža sa tu nekupuje na kilové sáčky ale na mechy.



JEDZ, MODLI SA A MILUJ!  


Ako sa to hovorí, že láska ide cez žalúdok? No niečo na tom pravdy bude. Akonáhle som ochutnala kúsok Indonézie, pocítila som páľavu, nielen na jazyku, ale asi všade. Bolo to moje prvé indonézske jedlo bez upozornenia, že tá omáčka, ktorá leží na boku je extrémne pálivá. Vtedy som pochopila, že Indonéziu musím spoznať pomaly, kúsok po kúsku, krok po kroku, sústo po súste. Odvtedy sa mi vryla pod kožu. Film Jedz, modli sa a miluj sa odohrával aj na Bali a asi vedia prečo. 


Všade, kde ma nohy zavedú cítim prenikavú vôňu čili a čerstvo uvarenú ryžu. Tá melódia tejto vône sa mi vryla hlboko do mojej pamäte a ja si už dávam veľký pozor, čo ochutnávam. Už sa mi dokonca stalo aj to, že som chuť jedla necítila, pretože ju prebila sila čili a toto bolo ozaj moc už aj na mňa. Tiekli mi z toho až slzy a ako bonus na pitie som mala štipľavý horúci zázvorový čaj. K jedlu patrí aj ďalšia neodmysliteľná časť indonézskej kuchyne, ktorú môžte vidieť na obrázku nižšie. Sú to tie ružové, zelené a biele čipsy. My to voláme čipsy, u nich sa to volá krupu, bez ktorého tu nikto nevie existovať. Je to ako ryža číslo 2.


Vyššie spomenuté jedlo, ktorého chuť som necítila, lebo bolo veľmi pikantné


Ďalšia zaujímavosť z tohto nám vzdialeného sveta je, že nepoužívajú rúru na zapekanie. Všetko robia buď na pare, oleji alebo vo vode. Mala som tú česť ochutnať aj brownie, ktorý bol robený na pare a nič lepšie tohto druhu som ešte asi nejedla.

Brownie na pare

Celkom ma tu zaujalo aj to, ako vedia zúžitkovať to, čo im príroda dáva. Skvelým príkladom sú banánové listy, bez ktorých sa ženy v domácnosti asi nevedia zaobísť. A nie len v domácnosti, ale aj v reštauráciach. Banánové listy používajú ako taniere alebo do nich balia jedlo, ktoré sa potom pripravuje na pare. Viď obrázky nižšie. Je to veľmi ekologické. 

Ryža zabalená v banánovom liste vnútri plnená tofu


Namiesto tanierov používajú prútené košíky pokryté banánovým listom



Samé listy, všade samé listy

To, že vedia zúžitkovať všetko, čo im príroda dala som už spomenula a tu je jeden z dôkazov. Z vrchu sú to kvety stromu, ktorý nájdete bežne pri ceste. Strom slúži aj ako okrasná rastlina a raňajky to boli veľmi chutné. Potom su to fazuľové klíčky, ktoré sú veľmi bohaté na všetky živiny nášmu telu prospešné, a dokonca, niektoré sú bohatšie na bielkoviny ako mäso a hravo ho vedia nahradiť. Klíčky tu sú veľmi lacné a používajú sa takmer všade. Viete si ich veľmi rýchlo a jednoducho vypestovať aj doma. Stačí iba pohár vody a semená toho, z čoho klíčky chcete mať. A zázrak je na svete. 



Tento kokosový džús je ďalším príkladom, že všetko vedia spotrebovať. Všetko prírodné, žiadna chémia. 




Toto je nebíčko v papuli. Volá sa to saté a tak ako to vyzerá, tak to aj chutí. Bombastická chuť. Nič pre alergikov na arašidy. Sú to malé grilované kúsky kuracieho mäsa na paličkách poliate arašidovou omáčkou k tomu zelenina a tie biele okrúhle plátky na prvý pohľad pripomínajú uhorky, ale je to ryža uvarená ako ináč ak nie v banánovom liste a narezaná na kolieska.                                              

Suma sumárum, Indonézia je atraktívna a štipľavá krajina pre každého, kto je aspoň trochu kajnšmentke! 


Nasledujúce obrázky budú malou imaginárnou ochutnávkou toho, čo táto krajina ponúka. Samozrejme, čo región to iná kuchyňa! Milujem tento kolorit.



Toto je asi drink číslo jedna, tradícia zaručená. Ak máte zázvor, ryžu, zelené fazuľky, palmový cukor a trochu odvahy, tak si to môžte uvariť aj vy doma 














Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Mission Impossible: #BakalárkaNaCestách a.k.a #NesúďČlánokPodľaNázvu.

BREMEN. NEMECKO. TRAINING COURSE. ERASMUS+. BAKALÁRKA. YOUTHFULLY YOURS SLOVAKIA. BIBI. BIANCA. FILIP. RADKA.  Kde bolo tam bolo, žila raz jedna princezná a bla bla bla.  Toto už každý pozná, no nikto nepozná ako sa jedného dňa vybrala moja bakalárka na Training Course do Nemecka. Viac o tom, čo je TRAINING COURSE nájdeš tu . Tak a teraz prejdem k veci.  Jedného dňa som sa rozhodla prihlásiť na tréning podporovaný programom Erasmus+. "S radosťou Vám oznamujeme, že ste boli vybraný zúčastniť sa TC Act Non. Formal 2 v Nemecku".  Koho by to nepotešilo. Môj travel plan bol už čiastočne pripavený, keďže som vedela, že z Košíc to lieta do Nemecka za malý peniaz.  DEŇ D!  DEŇ ODCHODU a.k.a. PRÍCHODU!  Brrr brrr brrr. 03.45. Budík. Cesta na letisko. Šlofík na letisku. Let. Kolín. Nemecko. Bakalárka. Zrušený vlak, o ktorom som si myslela, že nemôže meškať ani sekundu, pretože sme v Nemecku a tu je všetko na 110%. Ďalší z mnohých omylov v mojom živote. No

Mission impossible: #FoodPorn? YES!

Jedz koľko vládzeš alebo koľko vyzbieraš ! "Všetky cesty vedú do Ríma." len tie moje do Ruska.  Hmmm .. Ak práve raňajkuješ, obeduješ, či večeriaš, tak to odlož 🍴🍴 Ver mi! Ešte stále si neprestal žúvať? 3,2,1 teraz! No nič, ja som ťa varovala, keby niečo 😂😂 Zrejme už máš akú-takú predstavu o téme tohto článku. Ak tipuješ jedlo, tak si na správnej ceste. Ak tipuješ #FoodPorn , tak si istým spôsobom na ceste, ale nie na správnej. Prepáč. To nie ja, to Rusko. Presne tak ako som práve teraz zmarila tvoju nádej ja tebe o #FoodPorn jedle v Rusku, tak to spravili Rusi mne 😌😌 Lepšie povedané, kuchárky v ruskom tábore sa mi pomstili za všetko zlé, čo som spravila alebo nespravila.😎😎 K tomuto obrázku sa to dá porovnať.  Toto som vážne čakala. Toto som dostala. Dosť bolo fotiek. Teraz vám to pekne po poriadku opíšem. Všetci vieme, že ruská kuchyňa nie je tá najhoršia, rovnako aj ruské nápoje, sorry, nápoj 🍷 Hneď prvé raňajky ma šokov

Mission impossible: Nórsko za 30€? YES!

Precestuj svet 🔊🔊Začalo sa to v jeden krásny júlový deň v bieloruskom Minsku, kde mi kamoška napísala, či nechcem ísť do Nórska v októbri na 10 dní. Haha, povedzme si pravdu, kto by nešiel? Strava, ubytko a cestovné náklady preplatené. Tak zasa, kto by nešiel? 🚀 Píšem si zoznam krajín, kde som už všade bola a zo severu mi chýbalo iba Nórsko. Tak kto by nešiel? Teraz ti objasním o čo konkrétne ide. Takže program ⚡ ERASMUS+⚡ zrejme už poznáš. Išlo o tzv. YOUTH EXCHANGE program, ktorý sa niesol v téme POWER OF YOU(TH). Je to neformálne vzdelávanie v podobe 10 dňového pobytu v zahraničí, kde sa stretneš s viacerými krajinami, ktoré sú taktiež súčasťou projektu. Na tom našom boli Litva, Turecko, Slovensko a kto iný ako nie "majitelia" slovenského mora, Chorvátsko 😂😂 Atmosféra bola jedinečná. Odišla som o dva dni skôr, aby som si mohla pozrieť aj OSLO. Projekt sa uskutočnil v malebnej dedinke na juhu od Osla, približne hodinka a pol autobusom + skvelý výhľad na nórsk